Ви стали щасливим володарем плавального засобу та пройшли процедуру реєстрації? Вітаємо! Тепер справа залишилася за малим: отримати дозвіл на керування плавзасобом та нанести на виріб номерні знаки. Адже без них будь-який річковий чи морський патруль одразу ж висуне претензії, і випише штраф. Човен ПВХ з і без мотором, гідроцикл, катер або яхта повинні бути з номерними знаками на видному місці, які можна замовити в готовому вигляді або виконати самостійно. Зупинимося докладніше на нюансах розташування номера на плавзасобі та можливих способах його встановлення.

Правильне місце розташування номерного знака

За законодавчими нормами та вимогами човен з мотором має бути оснащений номерним знаком, який необхідно розмістити на відстань четвертої частки від форштевня. Визначити цей рівень можна самостійно:

  • оглянути судно з бортової частини;
  • умовно поділити борт на дві частини;
  • половину з частини носа так само візуально розділити на дві частини. Лінія, візуально проведена між цими частинами, якраз і є необхідним для встановлення номера місцем.

Варіанти нанесення номерного знака на човен

Номер на плавальний засіб можна наносити різними способами:

  • за допомогою плівки, що самоклеїться;
  • карської з використанням трафарету.

Самоклеєння

Човен пластиковий або з алюмінієвими бортами може бути оснащена номерним знаком за допомогою плівки на основі, що самоклеїться. Процедура нанесення номера не помітила багато часу.

До основних переваг використання плівки відносять: легкість нанесення, не псує поверхню плавзасобу, просто знімається у разі потреби заміни.

Використовувати плівку бажано при температурі не нижче +10 градусів у безвітряну погоду.

Перед нанесенням плівки необхідно переконатися, що поверхня судна гладка та чиста, а також знежирити ділянку, на яку буде нанесено номер.

У разі утворення бульбашок після нанесення плівки, їх можна проколоти і випустити повітря, що утворилося.

Після наклеювання номерів краще утриматися від виходу на воду, дати можливість висохнути плівці . Ціна плівки, що самоклеїться, залежить від розміру виробу і виробника.

Трафарет

Даний метод нанесення номерних знаків найбільше підходить для використання на надувних засобах для плавання. Процес досить простий і надійний, складається з кількох кроків:

  • купити чи виготовити трафарет;
  • накачати човен;
  • прикріпити трафарет на необхідну ділянку борту;
  • обвести літери та цифри фломастером, фарбою або спеціальним клеєм, що витримує водне середовище.

Після нанесення номера краще не виходити на воду, а почекати до повного висихання нанесеного номерного знака.